Lubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo lubię – jeść ;). Robić już niekoniecznie, bo niestety nie mam urządzenia, które by za mnie utarło ziemniaki. Dlatego jeśli już robię placki, to zamiast ziemniaków, używam innych warzyw, które łatwiej zetrzeć. Najczęściej cukinii, dyni albo kabaczka. Wczoraj zrobiłam właśnie placki z cukinii. Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście takich placuszków spróbujcie koniecznie, bo mają bardzo delikatny smak.
Placki z cukinii – co potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 ziemniaki
- kilka gałązek pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżki mąki (ja dałam mąkę razową)
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
Wykonanie:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać ze skórki ani wydrążać środka. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę posiekać. Wsypać kaszę mannę i odstawić na chwilę. Jeśli warzywa puszczą dużo soku, trochę można odlać.
Następnie należy dodać jajko, mąkę i przyprawy i wszystko wymieszać. Koniecznie skuście się na pieprz cytrynowy bo dodaje fajnego smaku potrawie.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać placki łyżką i smażyć na rumiano. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy albo serwetkę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Nam najlepiej smakują podane z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają :).
Smacznego!
Lubicie takie placki czy wybieracie raczej tradycyjne ziemniaczane?
Summary
Recipe Name
Placki nie ziemniaczane
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time