Pierogi z borówkami- idealny przepis na letni obiad ;)

Pinterest

pierogi z borówkami

Dzisiaj po powrocie do domu przeżyłam lekki zawał, pieskowi się nudziło jak nas nie było i zabrał się za moją toaletkę. Zastałam go nad koszykiem z moimi kosmetykami, który zamiast na toaletce leżał pod nią. Szczęściem nic się nie potłukło, jedynie pędzel nosi ślady zębów i obmemlania. W związku z tym postanowiłam wynieść toaletkę z łazienki, niestety jest dość niska i Thor spokojnie już na nią sięga. A gdzie byłam jak mnie nie było? Już Wam mówię, byłam u koleżanki i robiłyśmy dla dzieci pierogi z borówkami ;).

Składniki:

Ciasto:

  • nieco ponad pół kilograma mąki
  • ok 1,5 kubka wrzątku

Farsz:

  • borówki

Dodatki:

  • śmietana lub jogurt naturalny
  • cukier brązowy
  • borówki

Sposób wykonania:

Uwaga kochani dzisiaj dam Wam przepis na najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pierogi. Będziecie potrzebować tylko mąkę i wrzątek. Ciasto wychodzi mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje, świetnie lepi i nie rozpada. Wystarczy przesiać mąkę do miski i dolać wrzątku.

pierogi z borówkami pierogi z borówkami

Następnie wszystko wymieszać łyżką, żeby się nie poparzyć.

pierogi z borówkami

Kiedy ciasto lekko przestygnie trochę wyrobić i odstawić na jakiś czas przykryte miską w której je mieszaliśmy. Potem należy podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Wykroić kółka szklanką jeśli chcemy, żeby pierogi były większe, lub literatką jeśli chcemy malutkie. Do każdego kółka nakładamy borówki i sklejamy brzegi.

pierogi z borówkami pierogi z borówkami

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 minutki od wypłynięcia. Kiedy są już ugotowane hartujemy je przez chwilkę w zimnej wodzie. Potem przekładamy na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem, posypujemy brązowym cukrem i dekorujemy borówkami.

pierogi z borówkami

Smacznego!

Pierogi robi się bardzo szybko i w ogóle nie trzeba się namęczyć, a co najważniejsze smakują wyśmienicie.

Lubicie pierogi z borówkami? Robicie sami, czy wolicie gotowe? 

Summary
Recipe Name
Pierogi z borówkami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
  • Uhuhu, aż ślinka cieknie! 🙂

  • Klaudia Chrapko

    Och jak ja uwielbiam pierogi z borówkami, przypomniałaś mi smak dzieciństwa 😉 jeszcze polane śmietanką z cukrem mniam ;P Przepis dość prosty musimy razem z mamą, babcią znowu do niego powrócić. U nas to się tak rodzinnie robi taka tradycja 😉 zwłaszcza w piątki pierogi ruskie must have !

    • Mi babcia robiła ale z jagodami takimi z lasu 🙂 albo z jabłkiem i ze śmietanką i z cukrem ależ mi smakowały :). Ruskie tez bym zjadła ale nie ma mi kto zrobić 🙂

  • Kocham borówki, a nigdy takich nie jadłam! Muszę spróbować!

  • Borówki są rewelacyjnymi owocami ! <3 uwielbiam je !

    • My też uwielbiamy ! Nawet sobie dwa krzaczki posadziłam i w tym roku było parę borówek 🙂

  • U mnie tak często są pierogi, że już nie raz patrzeć na nie nie mogę, ale te wyglądają smakowicie 🙂

  • Mmmm… zjadłabym, tylko robić się nie chce 😉

    • O tak to też mój problem :), ale tym razem robiłam z koleżanką to było szybciej 🙂 może to jest sposób 😉

  • oooo Kasiu, ale mi smaku narobiłaś !

  • Uwielbiam pierogi! Z borówkami są pyszne. Zawsze robię sama, tych gotowych ze sklepu nie uznaję;)

  • Pysznie wyglądają ale jednak wolę ruskie, z kapustą i grzybami i z mięsem 🙂

  • Izabela Kornet

    Lubię jeść, ale zjem kupne – jeśli z borówkami. Bo w domu nigdy się nie zdarzyło, żeby cokolwiek z borówek zostało… czy jest uzbierane, czy kupione, czy nawet w kilogramach.. i tak zjemy na świeżo 🙂

  • Przyznam, że mega smacznie wyglądają 😉