Spaghetti z pomidorami i serem feta.

Pinterest

Przepis na to spaghetti dostałam od koleżanki dawno temu i od tamtej pory jest to moja ulubiona wersja tego dania.

Spaghetti z pomidorami i serem feta

Co będzie nam potrzebne:

  • czerwona cebula
  • 4 średnie pomidory, (zwykle zastępuję je tymi z puszki i świetnie się w tym przepisie sprawdzają)
  • pół kostki sera feta
  • małe opakowanie oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • opakowanie makaronu spaghetti
Spaghetti z pomidorami i serem feta.

Wykonanie:

Cebulę kroimy w krążki, a pomidory i ser feta w kostkę, oliwki można zostawić w całości.
Spaghetti z pomidorami i serem feta
Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej posoloną cebulę. Smażymy, aż będzie miękka i pilnujemy żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już gotowa wrzucamy pomidory razem z sosem (jeśli były z puszki), podgrzewamy chwilę, dodajemy oliwki i ser feta.
Spaghetti z pomidorami i serem feta
Doprawiamy solą (oszczędnie bo ser feta jest słony), pieprzem cytrynowym i bazylią. Ugotowany al dente makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem.
 Smacznego!!!
Spaghetti z pomidorami i serem feta
Summary
Recipe Name
Spaghetti z pomidorami i serem feta.
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 2 Review(s)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
  • Hmm uwielbiam spaghetti;-) apetycznie wyglada

  • a.

    znam i bardzo lubię 🙂 smacznego!

    • Dziękuje 🙂 za odwiedziny również 😉

  • Ewa

    tak, jest pyszne, nawet jesli nie dodamy oliwek, to i tak jest przepyszne. Dodatkowa zaleta to czas jaki trzeba poswiecic na przygotowanie – szybkie i smaczne , czyli tak jak lubie najbardziej

    • Bez oliwek oczywiście tez może być, ale ja uwielbiam oliwki 🙂

    • Ja uwielbiam czarne oliwki 🙂

  • mniam, kocham spaghetti!!

  • Ja do sosu dodaję ser, zioła, czosnek, pomidorki oraz mięsko mielone, a jeśli chcę, by było bardziej aromatyczne, także tarty seler i marchew, wszystko pod serową kołderką oczywiście 🙂