Mamy za sobą kilka upalnych dni, nie narzekam wręcz przeciwnie, bo jak sobie pomyślę o zimie to wolę już te 30 stopni. Nie mniej jednak jest tak gorąco, że nawet na jedzenie człowiek nie ma ochoty, a na gotowanie to już w ogóle. Z jednej strony to i dobrze bo może schudnę :). Jeść jednak coś trzeba, więc przez ostatnie dni najczęściej gości u mnie taka oto al’a sałatka grecka.
Czego będziemy potrzebować do zrobienia sałatki:
- sałata ( najlepiej kupić gotowy miks sałat, ale może być lodowa, czy nawet zwykła masłowa)
- pomidor
- czerwona cebula
- ser feta
- oliwki
- rzodkiewka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Warzywa mogą być dowolne to co lubicie najbardziej. Często robię ją też z zielonym groszkiem, soją albo ciecierzycą. Można też zrobić małe grzanki przyprawione ziołami i czosnkiem i wrzucić do sałatki.
Wykonanie:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki wrzucić do miski i troszkę posolić. Pomidor i ser feta pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a rzodkiewkę w plasterki.Oliwki daję w całości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą z oliwek. Wymieszać i gotowe.
Moje dzieci ją uwielbiają, bo ma oliwki i ser feta :). Żeby była bardziej sycąca można ją podać z np grzankami czosnkowymi, albo z zapiekankami. Świetnie smakuje też z kieliszkiem wytrawnego wina :). Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, często robię ją jako dodatek do grilla. Świetna jeśli wpadną niespodziewani goście. Mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia nawet osoby, które się odchudzają :).
Smacznego!
Robicie taką sałatkę? A może macie jakieś sprawdzone przepisy na upalne dni?
Summary
Recipe Name
Sałatka grecka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time