Pomysł na obiad – placki nie ziemniaczane ;).

Pinterest

 

Lubicie  placki ziemniaczane? Ja bardzo lubię – jeść ;). Robić już niekoniecznie, bo niestety nie mam urządzenia, które by za mnie utarło ziemniaki.  Dlatego jeśli już robię placki, to zamiast  ziemniaków, używam innych warzyw, które łatwiej zetrzeć. Najczęściej cukinii, dyni albo kabaczka. Wczoraj zrobiłam właśnie placki z cukinii. Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście takich placuszków spróbujcie koniecznie, bo mają bardzo delikatny smak.

Placki z cukinii – co potrzebujemy:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 ziemniaki
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki (ja dałam mąkę razową)
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku

Wykonanie:
 

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać ze skórki ani wydrążać środka. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę posiekać. Wsypać kaszę mannę i odstawić na chwilę. Jeśli warzywa puszczą dużo soku, trochę można odlać.

Następnie należy dodać jajko, mąkę i przyprawy i wszystko wymieszać. Koniecznie skuście się na pieprz cytrynowy bo dodaje fajnego smaku potrawie.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać placki łyżką i smażyć na rumiano. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy albo serwetkę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nam najlepiej smakują podane z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. Dzieci je uwielbiają :).

 

Smacznego!
Lubicie takie placki czy wybieracie raczej tradycyjne ziemniaczane?
Summary
Recipe Name
Placki nie ziemniaczane
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
no rating Based on 0 Review(s)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
  • Ewa

    sa fantastyczne! wlasnie skonczylismy je jesc 🙂 i naprawde proste i szybkie
    nam smakuja w wersji z sama kwasna smietana, ale mysle ze zrobie je jeszcze kiedys i wtedy moze sprobuje z jakims miesnym sosem

    • Spróbuj z cukrem:-). Nie,wiem czy mięsny sos będzie do nich pasował bo są bardzo delikatne:-)

  • aż mi ślinka poleciała! jutro zrobię to na obiadek! 😀 dziękuje za pomysł ;**

    • Mam nadzieję ze ci posmakują.:-)

  • wow, uwielbiam placki ziemniaczane 🙂

    • Spróbuj też innych wersji:-) te są z kabaczka;-).

  • Wygląda przepysznie, ja chyba dziś zrobię z cukini bo mam jej w nadmiarze 🙂

  • Anonymous

    my do „ucierania” ziemniaków używamy blendera 🙂

  • ja lubię kombinować z plackami, ostatnio miałam w cukinią 🙂

    • * z cukinią

    • Tak z cukinią też pycha :).

  • Takich jeszcze nie jadłam 😉

  • Uwielbiam placki ziemniaczane i cukiniowe też. Czekam na kolejne ciekawe przepisy.

  • Ja bardzo lubię mieszać ziemniaczki z cukinią albo kabaczkiem pół na pół 🙂