Co zrobić z papierem ryżowym? czyli udawane sajgonki :)

Pinterest
Ostatnio w trackie zakupów w moje ręce wpadł papier ryżowy, pomyślałam fajny wezmę, a potem leżał i leżał w szafce, bo nie wiedziałam co z nim zrobić. Przeczytałam w końcu przepis na opakowaniu trochę go zmodyfikowałam i jeśli jesteście ciekawi co mi wyszło zapraszam na dalszą część notki.

Czego potrzebujemy:
  • panier ryżowy
  • makaron chiński
  • paluszki krabowe
  • warzywa na patelnię, mieszanka chińska
  • przyprawy
  • olej np z pestek winogron
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy warzywa i czekamy, aż się trochę podsmażą. Kiedy są już prawie miękkie dodajemy paluszki krabowe, przyprawiamy i jeszcze trochę smażymy.

W tym samym czasie trzeba zalać makaron gorącą wodą, żeby zrobił się miękki.
Kiedy wszystkie składniki mamy już gotowe, rozkładamy papier ryżowy i moczymy go mokrymi rękami i odczekujemy chwilę, aż papier zrobi się giętki. Lepiej pomoczyć z obu stron, ja za pierwszym razem zrobiłam tylko z jednej i był ciut  twardy.
Następnie zabieramy się do nakładania farszu. Najpierw kładziemy makaron, na nim paluszek krabowy, a na koniec usmażone warzywa.
Następnie zawijamy, mniej więcej tak jak gołąbki. Najpierw składamy boki, a potem zaczynamy zwijać od dołu.
Papier fajnie nasiąka od makaronu i warzyw i staje się bardzo miękki i elastyczny. Trochę się martwiłam, że może mi się to wszystko rozsypać, ale papier ryżowy bardzo dobrze się klei.
Całość może nie ma świetnego wyglądu, ale smakowało całkiem fajnie.
Smacznego!
 
Ciekawa jestem, używacie papieru ryżowego? Chętnie spróbuję innego przepisu, bo zostało mi jeszcze kilka arkuszy 🙂
Summary
Recipe Name
Co zrobić z papierem ryżowym? czyli udawane sajgonki 🙂
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
5 Based on 2 Review(s)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
  • Jeszcze nigdy nie robiłam nic z papieru ryżowego, ciekawy pomysł a nie trzeba już tego papieru poddawać żadnej obróbce termicznej?

    • Nie, wystarczy go zmoczyć wodą.

  • mniami:)

  • Bardzo ciekawe danie. Jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś spróbować 🙂

  • Hmm ciekawe i niespotykane danie, spróbowałabym z chęcią 🙂

  • Nigdy nie jadłam, ale wygląda ciekawie 🙂

  • ja jeszcze nie miałam do czynienia z papierem ryżowym 🙂

  • narobiłaś mi smaka:)

  • Łał. Właśnie wygląda bardzo fajnie i ciekawie. Nigdy nie jadłam nawet czegoś podobnego 🙂 Ja nie cierpię gotować, ale może kiedyś skorzystam z tego przepisu żeby kogoś zaskoczyć 🙂

  • Świetny pomysł!!! Bez smażenia, szybko i na pewno smacznie 🙂 Muszę koniecznie wypróbować!
    Pozdrawiam!

  • Una

    Bardzo mi się podobają dania z zastosowaniem tego papieru. Można robić urocze, kolorowe zawijanki. Muszę też go kupić!

  • O pychotka, zjadłabym!